HEMELTUREN

Hemelturen (ww). Aan elkaar geschreven benadrukt deze woordcombi de intensieve manier waarop naar de hemel wordt gekeken. Ingezonden door Inge Steenkamp, die erbij vermeldde dat ze soms probeert ‘dóór de strakblauwe hemel heen te turen in de wetenschap dat het oneindig is’.

Read More
AFDWALING

Afdwaling is een term uit de geopsychologie. Het betekent dat je met opzet afwijkt van een route die is uitgestippeld om je direct van A naar B te laten gaan. Ingezonden door Witold van Ratingen

Read More
FLUITENKRUID

Fluitenkruid is geliefd en kent vele namen. Brussels kant is een vondst van de oma van Foekje Bijlsma. Kikkerblommen, zeggen ze bij Agatha Absen thuis omdat de bloeitijd samenvalt met luid kwakende kikkers in sloten. Ina Bloemsma: het hart kwispelt van fluitenkruid.

Read More
NIET-WETEN

'Het raadsel, het niet-weten vormt de grootste bekoring en de grootste stuwkracht tot werken; het met de dingen geen raad weten en daarom alleen maar willen schilderen'. De uitspraak van de Bergense schilder Jaap Min trof doel. [meer >]

Read More
BLOGArita Baaijens
TONGERBLOMKE

Hondsdraf heet 'tongerblomke' in het Fries. De bloemetjes bloeien uitbundig in april en mei. Het weer is dan nog grillig en Erwin Dijkstra vermoedt dat de naamgeving daarop terug te voeren is: 'tonger' betekent donder in het Fries.

Read More
EERBIED [1]

Het viel Janke Boomsa op dat onze taal geen woorden kent om eerbied voor natuur uit te drukken. Ontbreken woorden omdat natuur niet van zichzelf zou zijn en of is het andersom? Laat van je horen. Toepasselijke woorden zijn welkom.


Read More