Nemen data ons leven over?

 
Datacentrum, Science Park

Datacentrum, Science Park

In het Science Park van de universiteit van Amsterdam staat een eenzaam en in zichzelf gekeerd gebouw dat een enorme kilheid uitstraalt: Kom mij niet nader! In deze hub worden data opgeslagen en verwerkt. Een geheime doos van Pandora waarin apparaten onnavolgbare keuzes maken die niet alleen onderzoeksresultaten beïnvloeden maar ook onze levens.

Wat als we universitaire science mixen met citizen science, stelt Theun Karelse van Machine Wilderness voor. Hij maakte tien jaar geleden een begin met het verzamelen van data over eetbare gewassen en vruchten die in het wild voorkomen in de stad. Met een app konden inwoners data aan de online kaart toevoegen en zo ontstond een overzicht van 'eetbaar Amsterdam'. Met als bonus dat iedereen begreep waar data vandaan kwamen en hoe ze werden verwerkt. Zoiets kan ook op andere terreinen. Neem de knelpunten in de ecologische hoofdstructuur van Amsterdam, zegt Theun. Die knelpunten zijn bekend en het het lijkt hem een goed plan om met een groepje burgers zo'n knelpunt op te lossen: citizen science.

Nog een voorbeeld van nadelige universitaire science: Theun verdiepte zich in de omgang met data en van wie data zijn. Ecologen vertelden hem dat zij met opzet data afschermen over locaties waar beschermde planten- en diersoorten voorkomen. Met de beste bedoelingen, maar het resultaat is dat slechts enkelen weten waar zich bedreigde soorten bevinden. En dat roept de vraag op of zij dan ook de verantwoordelijkheid nemen voor het beschermen van deze soorten. Niet dus, constateerde Theun.

 
BLOGArita Baaijens