Heimanseik in ARTIS

 
Heimanseik, Quercus robur, in ARTIS. Foto: ARTIS archief

Heimanseik, Quercus robur, in ARTIS. Foto: ARTIS archief

 

Erik de Jong heeft een bijzondere band met de Heimanseik in ARTIS: ‘De leeftijd van de boom wordt geschat op meer dan 250 jaar oud en het is hoogstwaarschijnlijk de oudste boom van Amsterdam. Hij is geplant ruim voor de oprichting van ARTIS. De eik heeft een omvang van meer dan drie-en-een-halve meter gekregen, een monumentaliteit die hem tot een evenknie maakt van stenen monumenten. De eik is vernoemd naar natuurkenner en –popularisator Eli Heimans, die in 1903 deze boom al omschreef als de trots van ARTIS. Als eerbetoon aan Heimans’ natuuronderwijs- en educatie is deze boom naar hem vernoemd. De oude eik herinnert ons er aan dat deze plek in het stadscentrum die de Plantage heet, al sinds 1682 een gebied van tuinen en levende materiaal is.  Juist in de stad is het verbond tussen boom, tuin en park van levensbelang, voor natuur, voor mensen.’

 
BLOGArita Baaijens