Houden biologen wel van natuur?

 
Rietpluim net zo belangrijk als Sequoia

Rietpluim net zo belangrijk als Sequoia

Deze rietpluim is net zo belangrijk als de oudste sequoiaboom, zegt Theun Karels van Machine Wilderness. We kuieren door het Science Park van de UvA, waar Theun regelmatig komt om met wetenschappers over hun werk te praten. Als je riet niet de moeite waard vindt en alleen het bijzondere er toe doet, vervolgt Theun, dan ga je voorbij aan de rest van de plantenwereld. En die ‘rest’ omvat het grootste deel van de biomassa op aarde.  

We rusten uit in de vers gemaaide berm tegenover een grote plantenkas waarin biologen gecontroleerde proeven uitvoeren. Binnenin de kas maakt men zich druk om een specifieke plant en daarbuiten maaien we alles wat vrij groeit en bloeit tot aan de wortel af, zegt Theun op gemoedelijke toon. Houden biologen eigenlijk wel van natuur? vragen we ons af. Gelukkig zien we rebels groen, welig tierend onkruid dat aan de mens wist te ontsnappen in de smalle strook niemandsland tussen kas en beveiligingshek.Wie houdt wie buiten? 

 
BLOGArita Baaijens