Machine Wilderness

 
Theun Karelse - Machine Wilderness

Theun Karelse - Machine Wilderness

Theun Karelse is kunstenaar en bedenker van het art-science programma Machine Wilderness, dat onderzoekt hoe apparaatjes kunnen leren van levende organismen. Dat levert boeiende experimenten op, zoals het robotje dat leert hoe een merel te herkennen. Dat blijkt super ingewikkeld en het experiment maakt duidelijk over hoeveel bijzondere vaardigheden wij als mens beschikken. Machine Wilderness wil onze opvatting over natuur veranderen. De mens ís natuur, zegt Theun. Als wij de dingen die wij produceren ook als natuur opvatten, en spullen maken die communiceren met de natuurlijke wereld rondom, dan maken we radicaal andere keuzes bij het productieproces. Winst maken kan nog steeds, maar voorop staat of het product en het maakproces schadelijk of niet-schadelijk zijn voor de omgeving waarin alles met alles is verbonden. Wie écht natuurinclusief denkt haalt het niet in zijn hoofd om auto's te produceren op de manier zoals nu gebeurt, zegt Theun. Dan gaan we echt smartcars maken!

Wat Theun met Machine Wilderness beoogt is vragen oproepen die hij met een interessante groep mensen onderzoekt. Hij wil een morele component toevoegen aan keuzes die wij maken, een stap die mist sinds de dag dat wij dingen gingen maken die natuur negatief beïnvloeden.

 

MachineWilderness.jpg
 
BLOGArita Baaijens