Planten met een verleden

 
Thiemo Heilbron

Thiemo Heilbron

Ruccola! Thiemo Heilbron's scherpe ogen ontdekken wilde ruccula naast een hek. We lopen in de buurt van de Hortus Botanicus waar hij als biologiestudent planten leerde determineren. De gewoonte om alles wat groeit te scannen op kenmerken is hij nooit meer kwijtgeraakt ook al beoefent hij nu een heel ander vak. We passeren siergrassen en een robuuste vleugelnootboom op de route die hij vroeger als kind liep, op weg van huis naar school. Op het oude schoolplein vertelt Thiemo dat hij destijds niet zo bezig was met achterstelling en ongelijkheid. Dat veranderde toen hij in Suriname onderzoek deed naar herkomst van tropische planten. De verhalen over hun geschiedenis en gebruik belichtten een kant van de geschiedenis die maar zelden wordt gehoord en als, dan meestal niet vanuit Surinaams perspectief. Objectieve kennis bestaat niet, leerde Thiemo in Suriname en sedertdien bekijkt hij de (planten)wereld met andere ogen. Duurzaamheid bevorderen en klimaatsproblematiek aanpakken, prima, maar dan met behulp van iedereen. Met zijn organisatie Fawaka zet Thiemo in op ‘divers talent voor duurzaamheid’ en helpt jonge ondernemers in Amsterdam Zuid Oost en Amsterdam West met het opzetten van ecologisch duurzame projecten. Nieuwe plannen borrelen alweer op. In zijn hoofd is het nooit stil, lacht Thiemo. Vandaar dat hij graag door de stad wandelt om tot rust te komen. Bij voorkeur in een lommerrijke buurt met bomen die hij automatisch van een naam voorziet. Eenmaal een botanist altijd een botanist.     

 
BLOGArita Baaijens