Slangen of groen

 
Klaroen

Klaroen

‘Weg met die bosjes,' was de eerste reactie van de Nigeriaanse pastor Nick Collings op het welige groen in Zuid Oost. In Nigeria wemelt het van gifslangen in bomen en struiken, dus niemand is zo dwaas in woonbuurten bosjes aan te planten. Zijn angst voor groen is inmiddels geweken, maar de liefde voor polderland en weidevogels moet nog komen. Net zoals de meeste mensen in Zuid Oost heeft Nick andere dingen aan zijn hoofd dan knokken voor behoud van weidevogels of veengebieden. Dagelijkse beslommeringen nemen veel tijd en energie in beslag als je zonder werk of papieren zit. We lopen over de groentemarkt met een assortiment dat net zo veelzijdig is als de cultuur: klaroen, yam, cassave, amsoi, gedroogde vissoorten, wortelen, kruiden en vruchten. Ik stel me voor hoe aroma's van etensgeuren later op de avond door de buurt zweven en magen doen knorren. 'Kom in de zomer maar terug,' zegt Nick. Dan tref ik buiten op het gras families, kinderen en vrienden die picknicken en eten met elkaar delen. ‘Het gemeenschapsleven is hecht bij ons,’ constateert de pastor tevreden. Natuurlijk, er is criminaliteit en werkloosheid maar de buurt is zoveel meer dan het verhaal dat statistiekcijfers vertellen.  

Recept voor maaltijd met klaroen: Fruit in hete olie: 1 ui, 2 geperste tenen knoflook. Voeg 2 bossen gewassen klaroen toe. Op smaak brengen met peper. Klaroen omscheppen tot het blad knapperig gaar is.

 
BLOGArita Baaijens