Suriname en Amsterdam

 
Black Archives

Black Archives

Wat hebben de Black Archives en natuur met elkaar te maken? Heel veel, weet ik sinds de wandeling met Thiemo Heilbron, die de ontdekkingstocht door zijn woonbuurt bij de Black Archives laat beginnen. Thiemo studeerde tropische ecologie en is duurzaam ondernemer. Als student onderzocht hij in Suriname, het land van zijn ouders, de herkomst van Surinaamse gewassen en vruchtbomen. Wat bleek? Veel gewassen vinden hun oorsprong in Afrika, Azië, Europa en de beide Amerika's. In verschillende perioden en om diverse redenen zijn ze naar Suriname gebracht waar hun aanwezigheid de veelzijdige geschiedenis van het land en zijn bewoners weerspiegelt. Herkomst en gebruik van de Surinaamse flora leverde fascinerende verhalen op die je niet zult aantreffen in geschiedenisboeken over Suriname. En het is die omissie die leidt naar de Black Archives: een collectie met ruim tweeduizend boeken waarvan het merendeel toebehoorde aan Thiemo's vader, sociaal wetenschapper Waldo Heilbron die tot zijn overlijden was verbonden aan de UvA, waar hij onderzoek deed naar post-kolonialisme, de Trans-Atlantische slavenhandel, racisme en verzwegen verleden. Ook zoon Thiemo werpt licht op een verborgen verleden met het onderzoek naar de geschiedenis van de Surinaamse flora. Neem loweman bakba, wegloper banaan, een banaansoort die slaafgemaakten meenamen op hun vlucht naar de binnenlanden. Daar werd de bananenboom later in het wild aangetroffen en weer naar de stad gehaald. Gelukkig kon de oudere generatie nog vertellen dat deze bijzondere bananensoort door marrons was aangeplant en voorkwam dat mensen van honger zouden sterven.  

 
BLOGArita Baaijens