NIET-WETEN

Kustlijn, Jaap Min

Kustlijn, Jaap Min


'Het raadsel, het niet-weten vormt de grootste bekoring en de grootste stuwkracht tot werken; het met de dingen geen raad weten en daarom alleen maar willen schilderen'. De uitspraak van de Bergense schilder Jaap Min trof doel. Ik kwam het citaat tegen in museum Belvédère, waar ik de solotentoonstelling van Jaap Min bezocht. De krachtige landschappen in verf, het verhaal erachter en deze uitspraak ontroerden me diep. Dwalend door de bosrijke omgeving liet ik bezinken wat daarbinnen was gebeurd. Mijn geraaktheid hield ongetwijfeld verband met het 24 uurs verblijf in het Leuvense bos en het ongemakkelijke gevoel daarna, in Amsterdam. Was in onze samenleving met een heilig geloof in megadata en techniek nog wel behoefte aan een Alice-in-Wonderlandachtige aanpak van een kunstenaar die geen pasklare oplossingen zoekt maar juist het bevragen vanuit verwondering en niet-weten koestert? Liggend in het gras, turend naar overdrijvende wolken loste de vraag vanzelf op. Want jezelf vergelijken is de aanloop tot een compromis, tot middelmaat. Ik ga liever mijn neus achterna, want niet-weten vormt de grootste bekoring en de grootste stuwkracht tot werken.

BLOGArita Baaijens